Elektrofysiologisch onderzoek (EFO)
Wat
Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) is een onderzoek waarbij de arts een hartritmestoornis opwekt en onderzoekt. Het elektrofysiologisch onderzoek geeft nauwkeurige informatie over welk soort ritmestoornis het gaat en waar exact in het hart ze ontstaat.
Voorbereiding
Dit onderzoek wordt gepland via een dagopname (ontslag dag van onderzoek) of via een klassieke opname (opname met overnachting). U mag 4 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken. Zo het onderzoek doorgaat onder algemene verdoving mag u 6 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.
Onderzoek
Het onderzoek gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Via de lies wordt een of meerdere elektrodekatheters ingebracht en opgeschoven tot in het hart.
De cardioloog stuurt daarop via een katheter extra prikkels naar uw hart om het te stimuleren. Op die manier wordt de hartritmestoornis kunstmatig opgewekt. In sommige gevallen kan de cardioloog ook extra medicijnen toedienen om de hartritmestoornis op te wekken. Tevens kan via deze katheter de elektrische activiteit van het hart nauwkeurig gemeten worden.
De ritmestoornis wordt vastgelegd op een hartfilmpje (ECG). De cardioloog kan zo na afloop beoordelen welk soort ritmestoornis u heeft. Soms gaat de opgewekte ritmestoornis niet vanzelf over. De arts probeert deze dan te stoppen met elektrische prikkels via de katheter of met medicijnen (anti-aritmica). Als de stoornis blijft aanhouden, is soms een elektrische schok (cardioversie) nodig.
Het onderzoek duurt tussen de 1 tot 2 uur.
Nazorg
U moet na het ontwaken oof 4 uur stilliggen om bloeding in de lies te vermijden.
Indien de ingreep onder narcose gebeurde:
Mag u de eerste 24 uur niet alleen zijn
Mag u geen voertuig/wagen besturen de dag van het onderzoek/interventie
Moet u onder begeleiding van een volwassene naar huis
In principe kan u 24 uur na het onderzoek of behandeling terug alles doen. Aandacht voor het tillen van zware voorwerpen, nemen van een bad en/of fietsen: 3 dagen wachten (douchen kan wel). Of u al dan niet terug aan het werk kan, dient u met de dokter te bespreken.
Na het onderzoek bespreekt de cardioloog de resultaten en geeft aan of er een behandeling nodig is. Afhankelijk van de ritmestoornis zijn er een aantal mogelijke behandelingen:
Het nemen van medicijnen (anti-aritmica)
Een ablatie
Het plaatsen van een pacemaker
Het inplanten van een ICD
Een ablatie volgt soms direct op het elektrofysiologische onderzoek, maar wordt ook als aparte behandeling ingepland.